Om Peer Gynt-stemnet

Festivalen foregår i løpet av ti dager, og det mest kjente arrangementet er kanskje Peer Gynt-forestillingen ved Gålåvatnet.

I løpet av Peer Gynt-stemnet  kan du altså oppleve fantastisk underholdning i naturskjønne omgivelser. En annen form for fantastisk underholdning er å spille med en Topp rulett bonus, det kan du dessuten gjøre også på de dager da det norske været ikke viser seg fra sin beste side.

Historien til Peer Gynt-stemnet, og praktisk informasjon

Peer Gynt-stemnet har aner helt tilbake til 1928, da det første stevnet ble arrangert. Året var ikke noen tilfeldighet, 1928 var eksakt 100 år etter Henrik Ibsens fødsel. Helt siden 1967 har stemnet vært arrangert hvert eneste år, og har altså etablert seg som et fast kulturinnslag i Gudbrandsdalen. Den berømte forestillingen ved Gålåvatnet har vært en del av festivalen siden 1989.

Med sine store forestillinger i flott norsk natur, har Peer Gynt-stemnet markert seg som en storslått opplevelse for hele familien. Det er lett å komme seg til Gudbrandsdalen fra store deler av Norge, og området byr dessuten på mange flotte opplevelser også utenom Peer Gynt-stemnet. Det finnes godt om naturopplevelser rundt om i hele Gudbrandsdalen, og dessuten mange opplevelser for store og små. Hunderfossen Eventyrpark, Lilleputthammer og Maihaugen er andre fine opplevelser som passer for hele familien.

Det finnes mange muligheter for overnatting i nærheten av arrangementene, i nærheten av Gålåvatnet er det mulig å overnatte både med bobil og telt. Dessuten finnes det selvfølgelig et stort utvalg av både hytter, høyfjellshoteller og andre muligheter for overnatting, i alle prisklasser, i området rundt.

Peer Gynt-forestillingen ved Gålåvatnet 

Peer Gynt-forestillingen ved Gålåvatnet er sannsynligvis det mest kjente arrangementet i løpet av Peer Gynt-stemnet. Forestillingen har som nevnt blitt arrangert ved Gålåvatnet helt siden 1989, og siden 1993 fremføres det med musikken til Edvard Griegs.

Det som er helt spesielt med denne forestillingen er selvfølgelig omgivelsene. På utendørsscenen ved Gålåvatnet er det plass til opp til 20 000 tilskuere, og på en flott dag der været er på arrangørenes side blir Gålåvatnet en fantastisk innramming til forestillingen. Det er kanskje vanskelig å forestille seg noe mer norsk enn dette?

Forestillingen har utviklet seg gjennom årene, med variasjoner i både musikk, forestillingens oppbygging og selvfølgelig hvilke skuespillere som deltar. Nylig har for eksempel Nils Ole og Jakob Oftebro, far og sønn, delt på rollen som Peer Gynt.

Høgfjellskonserten ved Rondane

Et av de andre store arrangementene i løpet av Peer Gynt-stemnet, er Høgfjellskonserten ved Rondane. Denne konserten settes også opp på en utendørsscene, ved Kvamsfjellet. Her deltar et variert utvalg av norske artister, noen eksempler på tidligere deltakere er KORK,  Det Norske Kammerorkester og Arve Tellefsen, 

Andre konserter, arrangement og kunstutstilling

I tillegg til den store forestillingen ved Gålåvatnet, spilles det også mindre forestillinger som konserten morgenstemning, på utendørsscenen. I tillegg spilles det kirkekonserter i Sør-Fron kirke, her møtes mange ulike artister fra både Norge og utlandet.

I løpet av Peer Gynt-stemnet arrangeres det også en kunstutstilling. Denne utstillingen har vært en del av festivalen siden 1971, og i 2017 var det HMK Dronning Sonja som var årets kunstner, sammen med Ørnulf Opdahl.

Årets Peer Gynt

I løpet av festivalen deles det også ut en pris til årets Peer Gynt. Prisen går til en organisasjon eller person som har bidratt til at Norges navn blir kjent i utlandet, og som har markert seg positivt i samfunnet. Denne prisen le delt ut første gang i 1971, den gang til Einar Gerhardsen. Siden 1973 er det stortingsrepresentantene  som velger hvem som skal motta prisen.