Hvordan blir festivallivet i fremtiden?


Musikkfestivaler er ikke lenger det de en gang var, og det er flere av de store trendene i samfunnet som driver denne utviklingen fremover. Det er kanskje først og fremst teknologi som forandrer opplevelsene på festival, men det handler også om utvikling som mer strømming og fokus på et bærekraftig samfunn.

Det er fortsatt slik at det finnes mange festivaler der musikkelskere dukker opp i den virkelige verden. Vi vil helt sikkert se eksempler på digitale festivaler i fremtiden, men utviklingen har ikke kommet like langt som på enkelte andre områder. For eksempel har kasinoer på nett, som Lucky Vegas, nesten helt utkonkurrert sine fysiske motsvarigheter.

Teknologi som forandrer opplevelser – inkludert festivaler

Det er ikke så mange år siden som musikkfestivaler var helt analoge. I en tid før mobiltelefoner var det mange som satte seg på en buss til Roskilde eller andre store festivaler, og ikke hadde mulighet å kommunisere med omverden før de kom hjem igjen. På en måte er dette selvfølgelig en del av sjarmen med festivaler, men i dag er det nesten ingen som klarer seg uten mobiltelefonen i mer en et par timer.

Dette tar selvfølgelig de store festivalene høyde for, og en nettside er mer enn obligatorisk i 2020. I tillegg er det mange festivaler som har en egen app, noe som kan være både praktisk for gjestene og bidra til en mer altoppslukende opplevelse.

Digitale løsninger for inngang, betaling og andre praktisk tjenester preger også de større festivalene. Dette gjør festivallivet enklere for både arrangører og deltakere, men samtidig fjerner det kanskje en bitteliten del av den frie opplevelsen på en festival med fokus bare på musikken? I forhold til selve musikkopplevelsen, er det gjort noen forsøk med for eksempel VR og muligheter til å oppleve musikken på nett eller i en app. Likevel er det kanskje ikke det området som vi vil se mest utvikling på i tiden som kommer, for noe av sjarmen med å være på festival er tross alt å oppleve musikken som den er.

Hva skjer i fremtiden, blir alle festivaler digitale?

Det er sannsynligvis en svært lang vei å gå til en fremtid der musikkfestivaler bare skjer i det digitale rom. Til tross for at strømming av musikk har tatt over markedet for massedistribusjon, så lever altså festivalene fortsatt i beste velgående. Selvfølgelig finnes det eksempler på festivaler med økonomiske problemer, og det er viktig å hele tiden tilpasse seg trender i samfunnet, men egentlig er ikke de fysiske festivalene truet av den digitale utviklingen.

Det som sannsynligvis er viktigere for festivaler som vil overleve i fremtiden, er å tilpasse seg for eksempel etterspørsel etter mer komfort og bærekraftige løsninger. I denne prosessen kan digitale løsninger definitivt være en hjelp, ved å for eksempel tilby praktiske ekstratjenester som kan bestilles i festivalens app. Kanskje vil det være mulig å bestille et hotellrom eller togtransport hjem med kun et tastetrykk?

Digital betaling begynner allerede å bli standard både på festivaler og i andre sammenhenger. Kombinert med automatisk posisjonering med mobiltelefonen, og dynamiske løsninger for kjøpe i app, kan det dessuten gjøre det å spise og drikke på festivalen til en hyggeligere og raskere opplevelse.

Oppsummert vil musikkfestivaler også i overskuelig fremtid være analoge i bunn, men med spennende digitale tillegg som gjør opplevelsen mer komplett.