Olavsfestdagene i Trondheim

Olavsfestdagene er et kulturelt arrangement som foregår hver juli og august i Trondheim, og en enorm opplevelse for både barn og voksne. Dette arrangementet byr på konserter, flotte taler, pilegrimsvandring, verksted og aktiviteter for barna, marked, servering, gudstjenester og mye, mye mer. Dette er et arrangement som passer for alle, og bærer mye preg av kulturen og historien til Trondheim. For eksempel kan du under årets Olavsfestdager nyte en gratis frokost på Lian – et nydelig naturområde i bydelen Byåsen, eller du kan være med på et kroneverksted i Erkebispegården og lage din helt egen krone! Eller hva med å være med på Vestfrontmøtet, med temaet «Trenger verden en ny Martin Luther?»? Du kan også dra på konsert med for eksempel Vamp, eller en forestilling med selveste Bjørn Eidsvåg. Her finnes noe til alle og enhver, og disse dagene setter Trondheim på Norgeskartet. I år vil dagene foregå fra 28. juli til 5. august, altså har vi en hel uke med forskjellige arrangementer å se fram til!

Historie

Olav Haraldson er mest kjent som Olav den Hellige, etter at han ble gravd opp lenge etter sin død og folk oppdaget at han så levende ut. Hans hår og negler hadde vokst, og han hadde farge i huden.
Olsok feires den dag i dag, og natt til 29. juli er det Olavsvaka som innledes ved en gudstjeneste i selveste Nidarosdomen og deretter tidebønner hver time. Men ettersom dette er et hellig døgn, starter det hele med pilegrimsvandringer 28. juli.

Fokus på miljø

Arrangørene av Olavsfestdagene har tilrettelagt svært godt for et miljøvennlig arrangement. Dette har de gjort ved blant annet å ha et høyt fokus på kildesortering. De sorterer i syv forskjellige fraksjoner, slik at det aller meste som kastes kan resirkuleres eller gjenvinnes. Spesielt må de fokusere på renhold og streng orden, da de fleste arrangementene under disse dagene holdes ved eller på kulturarv som Erkebispegården eller Nidarosdomen. All mat som serveres er enten økologisk eller nærprodusert. Dette er et resultat av samarbeid mellom leverandørene og arrangørene, hvilket skaper et solid miljøgrunnlag. Ettersom Olavfestdagene foregår midt i byen, betyr dette at de ikke utsetter miljøet for biltrafikk på noen som helst måte. Faktisk anbefaler de gjestene sine å reise kollektivt dersom de kommer et stykke fra byen.