Rørosmartnan

Hest og slede, dufter av nydelig mat, og roserøde kinn så langt øyet kan se er bare noe av det som kjennetegner selveste Rørosmartnan – Norges om ikke største, men hvert fall vakreste marked. Nordmenn strømmer til Røros i februar når martnan holder sted. Noen reiser hit for å handle spesielle håndlagde dekorasjoner, noen for å handle kortreistmat, mens andre drar hit for opplevelsens skyld. For det er virkelig noe spesielt med Røros og dette markedet, som gjør at det år på år et stappfullt av mennesker i den lille landsbygda. Røros ligger sør-øst for Trondheim, og ligger slik til at klimaet alltid er kaldt og tørt på vinteren. Du har kanskje sett julekalenderen «Jul i Blåfjell», og den vakre landsbygda der? Den er faktisk spilt inn på Røros, og rusler du en tur rundt i gatene vil du garantert gjenkjenne flere bygninger fra julekalenderen.

Historie

Røros er mye kjent for sitt kobberverk, som var i drift i 333 år fra 1644 til 1977. Kobberverket hadde fram til 1700-tallet monopol på all handel i byen, men dette stoppet ikke ivrige handelsmenn fra å selge alt fra brennevin og hester til matvarer, tobakk og stoff. På grunn av at Kobberverket ikke klarte å håndtere og å stoppe den frie handelen, ble monopolet opphevet, og i 1801 begynte noe få kjøpmenn etter hvert å få tillatelse til å drive handel. De måtte da betale en avgift for dette. Den første Rørosmartna ble holdt i 1854, etter mye trykk og mas fra kommunen til Indredepartementet. Det ble i en kongelig resolusjon skrevet at et marked skulle holdes hver nest siste tirsdag i februar, fram til påfølgende fredag. Året etter den første marntaen, fant myndighetene det nødvendig å ha militæret tilstede på grunn av såpass mange oppmøtte både fra Gudbrandsdalen og Sverige. Etter at Rørosbanen ble bygget, steg populariteten til Rørosmartnan enormt, og ikke bare var det handel som stod i fokus, men også gjøglere, blikkenslagere og buntmakere dukket opp.

Handle på Rørosmartnan

Rørosmartnan holdes fortsatt i slutten av februar, og det er fortsatt utrolig mye man kan finne der. Håndstrikkede votter, luer, gensere og skjerf i alskens farger, samt nydelig kortreist gårdsmat som sylte, diverse spekepølser, ost, rømme og mye, mye mer. Men det er også en helt spesiell opplevelse, med underholdning i lavvoer og aktiviteter for barna. Det er en grunn til at folk kommer fra alle Norges kanter for å være med på denne store, kulturelle begivenheten.